poniedziałek, 30 września 2013

pesto ze szpinaku, migdałów, słonecznika oraz pestek dynii



Potrzebujemy :
- 1/3 opakowania liści szpinaku (około 3-4 większych garści)
- 4 garstki płatków migdałowych ( jeśli cale migdały to około 2)
- 3 garstki słonecznika łuskanego
- 3 garstki pestek dynii łuskanych
- około 7 dużych łyżek oliwy( jesli będzie za mało to dodać jeszcze troszkę )
- pieprz
- sól
- łyżka startego parmezanu

Wszystko miksujemy, gotowe pesto mieszamy z makaronem - ja użyłam świderek, ale może być penne, bądź inny, wedle gustu i smaku ;) Do dekoracji użyłam skruszonych płatków migdałowych, oraz śmietany ;)

Z tej porcji składników, wyjdzie Wam więcej pesto niż na jedną porcję. Ja swoje przełożyłam do małego słoiczka i schowałam do lodówki na jutro! już się nie mogę doczekać aż je zjem :) omnomnom!

miłego wieczoru!





5 komentarzy:

  1. Ale zielono! Ale smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, super pesto! uwielbiam je jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. brzmi pysznie! musze sprobowac :)
    zapraszamy w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie!
    dodaję blog do obserwowanych i zapraszam do siebie - dopiero zaczynam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jakie piękne kolory! a zwłaszcza jeden - zielony :) Wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń