Potrzebujemy :
- 1/3 opakowania liści szpinaku (około 3-4 większych garści)
- 4 garstki płatków migdałowych ( jeśli cale migdały to około 2)
- 3 garstki słonecznika łuskanego
- 3 garstki pestek dynii łuskanych
- około 7 dużych łyżek oliwy( jesli będzie za mało to dodać jeszcze troszkę )
- pieprz
- sól
- łyżka startego parmezanu
Wszystko miksujemy, gotowe pesto mieszamy z makaronem - ja użyłam świderek, ale może być penne, bądź inny, wedle gustu i smaku ;) Do dekoracji użyłam skruszonych płatków migdałowych, oraz śmietany ;)
Z tej porcji składników, wyjdzie Wam więcej pesto niż na jedną porcję. Ja swoje przełożyłam do małego słoiczka i schowałam do lodówki na jutro! już się nie mogę doczekać aż je zjem :) omnomnom!
miłego wieczoru!
Ale zielono! Ale smacznie! :)
OdpowiedzUsuńmniam, super pesto! uwielbiam je jeść :)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie! musze sprobowac :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńdodaję blog do obserwowanych i zapraszam do siebie - dopiero zaczynam :)
Wow, jakie piękne kolory! a zwłaszcza jeden - zielony :) Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń