środa, 17 lipca 2013

frittata



Frittata z pomidorami i różnymi serami <3

Potrzebujemy :
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- plaster żółtego sera
- 1 kulke mozzarelli
- 1/3 kostki fety
- kilka zielonych oliwek
- 2 małe pomidory lub 1 duży ;)
- ząbek czosnku
- szczypiorek
- łyżka masła

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni (termoobieg). Jajka razem z mlekiem roztrzepujemy w misce, dodajemy starty na dużych oczakch żólty ser, mozzarelle i rozdrobnioną fete, doprawiamy solą i pieprzem oraz startym czosnkiem. Pomidory kroimy na "ćwiartki", doprawiamy pieprzem i zalewamy oliwą. Po czym do naszej foremki dajemy masło i na wolnym ogniu doprowadzamy do roztopienia, gdy masło jest już gotowe wlewamy masę jajeczną i układamy pomidory oraz rozrzucamy oliwki, możemy jeszcze posypać wszystko szczypiorkiem i np fetą lub mozzarella po wierzchu. Pieczemy około 20 minut, lub do zastygnięcia masy ;) smacznego!




8 komentarzy:

  1. Lubię bardzo na śniadanko lub kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rano nie mam tyle czasu ale wypróbuję na kolację:D wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam ale musze zrobić bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz słyszę tę nazwę, ale wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda smakowicie , trzeba wypróbowac! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z chęcią skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń